Saturday, 25 September 2010

Shantaram


Siden jeg er en liten bokorm tenkte jeg at det var på tide å skrive om en bok som jeg totalt forelsker meg i. Denne sommeren leste jeg en bok som rørte meg og som fikk en helt spesiell plass i mitt lese hjerte. Denne boken heter Shantaram og er skrevet av australske Gregory David Roberts.
Jeg fikk høre denne boken av kjæresten min Kjell Steinar, som igjen hadde fått anbefalingen fra sin stefar. Jeg nølte ikke med å kjøpe den da jeg så den i butikken, og jeg bestemte meg for at jeg ville ha god tid til å lese og ta inn de 900 sidene basert på forfatteren sitt liv. Et valg jeg er glad jeg tok, for dette er en bok du ikke klarer å legge fra deg. Jeg ble glad, sint, forundret og trist i løpet av disse sidene, og jeg kan fortsatt ikke begripe at en person har opplevd alt som er skrevet.
 
Gregory David Roberts ble dømt til 20 års fengsel i 1978, men to år senere klarte han å rømme fra fengselet, midt på lyse dagen, og ble da Australias mest ettersøkte mann. Han rømmer så til New Zealand der han videre med falske papirer kommer til India, der den meste av historien utspiller seg. Noe som fascinerte meg med en gang er hvordan en rømt fange kan utgi en bok der han åpenlig beskriver hvordan han brøt seg ut av et fengsel og skriver om alt det gale han har gjort, men han har sonet ferdig straffen i senere tid. Dette forklarer da utgivelsen av boken.

I Bombay i India skjer det mye i løpet av den tiden han er der. Han bor blant annet i slummen, noe han beskriver som om er den mest fantastiske plassen å bo. Med tanke på at hans fortid inneholder å miste det viktigste i livet sitt til å begynne med bankran, heroinmisbruk og andre ulovligheter, er det kanskje ikke rart at slummen var paradiset for han. Han skaffet seg venner og bekjente som brydde seg om personen han er, og ikke den han var. Men han la heller ikke skjul på at hans lille idyll er både farlig og en prøvelse om liv og død for de fleste.
Roberts befinner seg i Bombay i flere år, og i boken beskriver han hvordan han opplevde kjærlighet, hat, berømmelse, svik og takknemmelighet i løpet av denne tiden. Han forteller leseren hvor viktig et menneskets valg er og hvor mye makt vi har, og hvor viktig det er å bruke den.
Etter å ha lest ferdig boken satt jeg igjen med et sterkt inntrykk av denne gripende fortellingen. Roberts bruker et vakkert språk for å formidle sin historie til lesere verden over, og denne kampen om det gode mot det onde er helt ulikt noe vi har lest før. Det er nesten som om du er i India selv, og du kan kjenne og lukte slummen rundt deg mens du leser.

Jeg anbefaler denne boken på det sterkeste. Det er en bok som bør stå i alles bokhyller i alles hjem. Den er stor og krevende, men inntrykket du sitter igjen med når du har lest siste siden er enorm. Enhver bok du leser etterpå blir liten i forhold til denne. Jeg vil uten tvil si at det er den beste boken jeg har lest i år. 
Shantaram skal også filmatiseres med Johnny Depp i hovedrollen. 

2 comments:

  1. Hei,den boka har jeg hørt om.Å siden du beskrev den så bra skal jeg ønske meg den til jul.Så fint at du skriver slike anbefalinger.Du skriver veldig bra må jeg si.Tror den fenger meg å den type bok jeg liker å lese,er nemlig glad i ting fra virkeligheten.Ha en flott helg videre.KLÆM

    ReplyDelete
  2. Kjell Steinar Wibe26 September 2010 at 16:42

    helt enig med deg, min kjære <3

    ReplyDelete

Thank you for taking your time ♥ Your comments put a big smile on my face and I read and respond to every single one of them ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...